Enduring Spirit
 
Enduring Spirit

Utah State Public Art Collection

Public Art Project

1' to 6' x 72' x 3'

Division of Services for ...

1999

Copyright All Years. Utah Division of Arts & Museums. All Rights Reserved.

View all works by: Robert Sindorf




The sculpture echoing the architecture of the State Library Division and Division of Services for the Blind and Visually Impaired facility was commissioned in 1999.

The artist and his sculpture was chosen, from a field of seventeen American artists, by the art selection committee representing both agencies, the Division of Facilities Construction and Management, Brixen and Christopher Architects, and constituents that are served by the divisions. The Utah Arts Council Public Art Program served as non-voting facilitators and project coordinators.

The art selection committee included the following in the open call for artists' proprosals: "The selection committee envisions placing artwork(s) in the new building that can be enjoyed by all constituents that use and work in the building: sighted, partially sighted, and blind. It is the hope of the committee the art selected for the new building will have a three dimensional, tactile and durable quality as well as being aesthetically pure. The committee desires the public art for this new building to be symbolic of the idealism and commitment to the enrichment of the clients and institutions that these divisions serve."

Mr. Sindorf responded with his proposal that read:
"The sculpture's embracing shape has a strong visual impact, while the surface has a detail level that is powerfully tactile and can be explored by touch. The sculpture curves along the walkway directly opposite the front of the building's south entrance and reflects the fa├žade's larger curve. The placement of the piece does not compete with the architecture but rather compliments it, creating a new sense of space between the stone and the building's entry.

"The work has both a convex and concave form, depending upon how it is approached. The convex walkway side is more detailed and is intended to be seen and felt at close range, whereas the concave street side is best appreciated from a long view. The shape and position of the piece make a large, aesthetic gesture that become an integral par of the architecture and landscape plan.

"The stone rises from the ground like the sun on the horizon at dawn. The two elements of the sculpture swell gradually from the opposite sides and step up toward the middle of the site, creating a long, gentle curve that reaches a height of six feet. These symmetrical shapes consist of similar, curving elements that are not physically connected as they approach the center of the site, but their suggested connection will be apparent to the viewer.

Within the broad sweep of the sculpture's curving envelope, the surfaces of stone have a wide range of textures that can be seen as well as touched. These textures establish important visual and tactile details for those approaching the sculpture. The walkway beside the sculpture becomes a path for the viewer to reach the sculpture, to note its surface texture, to touch the piece itself.

The sculpture is minimal and abstract. My intention in creating this work is that it will be enjoyed visually, but most importantly, I want the piece to be approached and touched, particularly since the stone offers such a wealth of textures. These surface elements and treatments will reinforce the building's use and function. This is a sculpture for all people."

-Robert Sindorf